Založ si blog

Školská reforma.

Hovorí sa, že do školstva a do futbalu môže hovoriť každý. Počul som veľa názorov, ktoré smerovali (teda ukazovali smer) k lepšiemu školstvu. (Jeden sa mi páčil v tom, že keď školstvo veľmi dobre fungovalo v 70-tich rokoch minulého storočia, tak musí fungovať aj teraz.)

Teraz sa reforma rieši (naozaj veľmi zúžene povedané) iba pridavaním, alebo uberaním počtu hodín nejakeho predmetu, alebo lepším platom učiteľov.

Ale reforma nie je o žiakoch, platoch alebo počtu hodín jednotlivých predmetov. Je o učiteľoch. Poznam prípad vidieckého učiteľa, ktorý učil žiakov T 602 v čase, keď sa na iných školách vyučoval Word a Excel. Zavedenie povinnej matematiky a dvoch cudzích jazykov na všetkých školách tento problém nevyrieši. Je tu aj problém, ktorý som nazval „problém riaditeľov škôl“. Niektorí riaditelia sa boja schopných učiteľov a systematicky ich likvidujú, aby náhodou ich nenahradili.

Školstvo nepotrebuje „univerzálne“ školy, ktoré vychovávajú absolventov pre úrady práce. Školstvo nepotrebuje „reformu“, potrebuje spávne nasmerovanie, aby každý typ školy „vyškolil“ svojích absolvenov na to čo potrebuje trh práce, aby sa absolventi uplatnili.

Na to sú potrební kvalitní učitelia. A tých niet. Kvalitu učiteľov, by malo riešiť ministerstvo školstva.

Preto nie je dôležite riešiť nejakú reformu, je treba riešiť podmienky práce učiteľov a ich kvalitu.

 

 

 

VEDA – božstvo súčasnosti I.

08.12.2023

Viera v božstva je primeraná svojej dobe. Každá doba mala svoje náboženstvo a svoje božstva. Národy ich nazývali rôzne – Marduk, Jupiter, JAHVE, Alah, atď. Ľudia verili svojím božstvám a robili to, čo im tieto božstva cez svojich služobníkov, prorokov, kňazov „nariadili“, lebo boli presvedčení, že je to tak správne. Nepochybovali o „odkaze [...]

Pravidlá prepúšťania.

19.11.2023

Spomínam si na jedného môjho spolupracovníka. Ničím nevynikal, bol až šedivo priemerný a venoval sa prevažne iba svojej práci, v ktorej dosahoval také výsledky, že mu nikto nič nemohol vyčítať. Pretože nechodil s nami na žiadne pivá, nezapadol do nášho kolektívu (do našej bandy) a s nikým nemal žiadne sociálne väzby. Keď vznikla potreba, aby sme mali požiarneho a [...]

K môjmu národu.

06.03.2022

Všetky národy majú príslovia, v ktorých je niečo z nich. Teda, ktoré ich veľmi dobré charakterizujú. V širokých stepiach Ruska kozáci hovorili cudzincom s úsmevom. Cár je ďaleko a boh vysoko – teda spoliehaj sám sa na seba. Iní boli naučení, že od nikoho sa nedočkajú pomoci. K bohu sa modli a k brehu vesluj. A teraz o nás. My ako? Čo robiť (Černiševskij sa už [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 75552x
Priemerná čítanosť článkov: 2099x

Autor blogu

Kategórie